Няма констатирани случаи на шарка по овцете и козите в Ямболско
Няма констатирани случаи на шарка по овцете и козите в Ямболско / ОА - Ямбол

Заседание на Областната епизоотична комисия се проведе в Областна администрация Ямбол под председателството на заместник-областния управител Иван Иванов. Заседанието се свика във връзка с констатирани случаи на шарка по овцете и козите в общините Малко Търново /област Бургас/ и Сатовча /област Благоевград/, като бяха разгледани превантивни мерки за недопускане разпространението на заболяването в област Ямбол.

Към момента няма констатирани случаи на шарка по овцете и козите на територията на нашата област е съобщил директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Добромир Димитров, като акцентира, че заболяването не е опасно за хората.

 

Извършват се ежедневни клинични прегледи, създадена е организация за дежурство и своевременно подаване на информация за епизоотичната обстановка от страна на ОДБХ. Забранени са пазарите и изложбите за дребни преживни животни на територията на цялата южна граница между България и Турция, включително област Ямбол. Забранено е и движението на живи овце и кози, с изключение на тези предназначени за незабавно клане, като за контролът по забраната съдействие се очаква от органите на МВР.