Няма да се приватизира „Пътнически превози
Няма да се приватизира „Пътнически превози / Дарик Сливен, Архив

Не се предвижда приватизация на общинското предприятие „Пътнически превози", в неговите активи остават автобусният, тролейбусният транспорт и въжената линия, която свързва града с Карандила. Това стана ясно на среща на кмета Кольо Милев с работещите в дружеството.

Проблемите, по които трябва да се вземат бързи мерки са премахване на дублирането на линиите, специално внимание върху сутрешния трафик, засилен контрол по автобусните спирки, спиране на некоректните частни курсове, които са нелоялна конкуренция на общинския превозвач. Контролът трябва да се осъществява съвместно от полицията и общинските органи. Кметът предложи  да се потърси специализирана помощ от сливенския филиал на Техническия университет, който подготвя кадри за обучението на водачи на МПС.

На срещата стана ясно още, че подмяната на автопарка на „Пътнически превози" може да стане след 2014 г. когато започва следващият програмен период за финансиране по програми на ЕС. На този етап може да се обновява съществуващата база.

На въпрос за заплатите Милев обясни, че за миналата година всички плащания са извършени и трябва да се върви постепенно към увеличаване на доходите. „Целта на тази среща е въвеждане на ред в изплащане на дължимото и на ваучерите за работниците", каза кметът. Той обеща, че една трета от дължимото от общината ще бъде изплатено до края на този месец, а останалите средства на два пъти през март и през април да започне нормализиране на плащанията.

Шофьорите поискаха общината да обозначи бус ленти и да забрани паркирането на спирките, с което да се гарантира по-голяма безопасност на гражданите. Кметът поясни, че с определянето на зоните в града този проблем ще се реши.

Работниците от лифта се оплакаха от липса на санитарни и сервизни помещения за граждани на долната и горната станция на лифта. Общината се наема да съдейства за освежаването и обновяването на съоръжението. Кметът нареди веднага да започне възстановяването на обекта, както и да се възстанови на 100% обръщалото на тролейбусите.

Управителят на дружеството Калина Димитрова информира, че съгласно Наредбата за обществения превоз на територията на общината има допълнителни намаления за отделни категории граждани, освен определените в националното законодателство. Тези намаления общината компенсира на превозвача. В Сливен такава преференция ползват пенсионерите от 2004 г. насам. Те пътуват с билет от 20 ст., за останалите граждани билетът е от 80 ст. Миналата година пътуванията с 20 ст. са 1 300 000, което е 38% от общия брой пътувания по градската мрежа. С преференции пътуват и учениците от горен курс на обучение, както и децата от квартал „Диньо Дачев" - ДЗС.