Няма да има закриване на детски градини и ясли в община Сливен
Няма да има закриване на детски градини и ясли в община Сливен / Дарик Сливен

Проблемът с финансирането на детските ясли и градини в община Сливен, след предстоящото съкращаване на средствата за издръжка на този персонал, е много сериозен. Това заяви заместник-кметът Недка Енергиева. Персоналът в тези заведения е на минимума, съгласно специфичната нормативна уредба. Според Енергиева единият изход е да бъде съкратена част от персонала, което означава, че той ще попадне под минимума.

Другият вариант е да бъдат намалени възнагражденията на хората, работещи в детските ясли, което също е неприемлив вариант, тъй като това са хора с големи отговорности и с не много високи заплати. Третият вариант е дофинансиране със собствени средства.

Недка Енергиева е категорична, че децата са приоритет в политиката на общината и ще се търсят варианти, за да не се стига до закриване на детски градини и ясли.

Сливен е с едни от най-ниските такси в детските градини и ясли. Родителите плащат 35 лева, което е 40 процента от стойността на предлаганата услуга, а останалите 60 процента се дофинансират от общината. Дали ще се вдигне таксата в детските заведения ще стане ясно, когато са ясни параметрите, утвърдени с актуализацията на държавния бюджет.

Кметът Йордан Лечков също заяви, че след съкращенията в общинска администрация няма да има закрити детски градини или ясли в Община Сливен.