Няма да има наказателно производство срещу библиотека Сава Доброплодни
Няма да има наказателно производство срещу библиотека Сава Доброплодни / netinfo
Районна прокуратура – Сливен отказа да образува наказателно производство срещу Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, съобщи директорът на библиотеката Росица Петрова. В постановление на прокурора по случая се казва, че няма данни за извършено престъпление. Преписка срещу библиотеката бе образувана по повод сигнал на секретаря на читалище „Зора” Галина Георгиева. Тя посочва, че на изложба по случай 24 май в Сливен, са открити две старопечатни книги , които са собственост на библиотека „Зора”, а ги представя библиотека „Сава Доброплодни”.

Става дума за книгите „Огледало за българските училища” от 1850 г. с автор Стефан Изворски и „Граматика за новобългарския език” от 1873 г. на Иван Момчилов. Служители на библиотека „Зора” са видели книгите по време на аранжировката на изложбата. Те забелязали, че до печата на тяхната библиотека има печат на „Сава Доброплодни” и за тях нямало съмнение, че това са книги, чиято липса е установена през 2006 г.

Заключението на прокурора е, че служителите на библиотека „Зора” решили да придадат вид на книгите като на липсващите две техни издания. Графологична екпертиза доказала, че номерата на книгите са написани от служителката Августина Савова, след което двете книги били снимани и върнати на изложбата. В заключението се казва, че няма данни за присвояване на книгите от страна на библиотека „Сава Доброплодни”.

Установено е, че представените в изложбата старопечатни издания били придобити от библиотеката за периода 1984-89 година, когато е създаден т.нар. Окръжен библиотечен депозиториум, в който постъпвали старопечатни и ценни книги от периода на Възраждането до 1944г. Изданията идвали от различни места - от други библиотеки, частни лица и др. По този начин в РБ ”Сава Доброплодни”, тогава окръжна библиотека, постъпили над 20 000 тома книги, съхранявани в специални дървени сандъци в книгохранилище. Старият фонд се обработвал поетапно, около 200 книги годишно, което по думите на Росица Петрова продължава и към момента. По този начин въпросните издания са били извадени и обработени през 2007 година от главния библиотекар Евгения Славова.

След изявлението на Росица Петрова потърсихме коментара на директора на библиотека „Зора” Мариета Главчовска. Според нея в постановлението на прокурора има неточности и някои от разпитваните са лъжесвидетелствали в полза на библиотека „Сава Доброплодни”. Тя е категорична, че ще обжалва решението на районния прокурор и ще търси справедливост на втора инстанция.