Няколко къщи са наводнени в Сливенско
Няколко къщи са наводнени в Сливенско / Дарик Сливен архив

Наводнени са по една къща села Мечкарево и Сборище, а в Блатец водата е заляла двор, съобщи областният управител на Сливен Марин Кавръков. Изпратени са екипи да отводняват и отбиват придошлите води. В Жельо войвода е пропуснал клапан на канала на Напоителни системи и там се изгражда дига, а в Крушаре е прелял затлачен отводнителен канал, който се отводнява със силите на кметството.

Две улици са трудно проходими от снеготопенето в балканското село Ичера.

Според областният управител ситуацията е съвсем нормална в сравнение с Бургас и Елхово например и ако уличните канавки са били добре почистени, нямало да се стигне до наводняване на единични къщи. Кметовете на населени места в Сливенска област са били предупредени да вземат мерки във връзка с валежите и топенето на снеговете

Няма опасност от преливане на големите язовири. Жребчево има 400 милиона куб. м обем полезен обем, като преди дъждовете и топенето са били запълнени 220 милиона.

Язовир Асеновец е съдържал около 18 млн. куб.м вода от капацитет 28,2 млн. куб.м до козирката. Според специалистите в този язовир при най-проливни валежи влизат около 1-1,5 млн. куб.м вода.