Новият български Лувър в Сливен?
Новият български Лувър в Сливен? / Impact Press Group, архив

Неприключилата юридическа ликвидация на „Специализирана болница за активно лечение на белодробни болести – Сливен е причина Бившата Туберколозна болница в Сливен, която от паметник на културата и сграда с висока архитектурна стойност се превърна в рушаща се постройка.

Изпратено е второ писмо до здравния министър от областния управител Корнелий Желязков за становище. Сградата и теренът могат да се използват за Културен център, добави областния управител.

Интерес към сградата проявява и Художествената галерия „Димитър Добрович”. По думите на директора й Даниела Ненчева” има прекрасна възможност в нашия град да отвори врати следващият български Лувър.” Сградата освен с уникалната си архитектура е подходяща и като мащаби. Сливенската художествена галерия е известна с това, че е с един от най-богатите фондове в страната.

Ето защо според Ненчева в сградата ще има достатъчно място за излагането на голяма част от наличния фонд на сливенската галерия, както и достатъчно и подходящи помещения за депа, реставрационни, помещения за уредниците, както и достатъчно зали за друг културни събития, занимания с деца и други дейности.

Областният правител на Сливен Корнелий Желязков е изпратил второ писмо до министерството на здравеопазването. Очаква се отговора на министерството за бъдещето на бившата Туберколозна болница.

Обновлението и модернизирането на едно от крилата на Тубболница Сливен е направено с финансиране от Япония. Това става причина Японското посолство да връчи „вербална нота” в знак на своето недоволство относно сегашното състояние на сградата, информира още Корнелий Желязков.