Нови грижи за Стария бряст
Нови грижи за Стария бряст / Дарик Сливен, Архив

Сухите клони на Стария бряст вече са отстранени, а короната на дървото ще бъде  намалена и оформена през есента от д-р Франк Рин, съобщи инж. Петър Петров, еколог в община Сливен. За дървото се полагат необходимите грижи и се спазват се препоръките на учените, посочи още той.

В края на миналата година то беше диагностицирано от немския учен и изобретател на иновационнна техника за диагностика на дървета д-р Франк Рин. Той обследва Стария бряст с арботом и резистограф. Д-р Рин обясни, че короната му трябва да се редуцира, тъй като от ствола останали 30-35% жива плът, което крие опасност при силен вятър.

Редукцията трябва да се извърши през есенните месеци когато дървото не е във вегетационен период. Направени са снимки на короната, необходими за предварителната подготовка на интервенцията. Освен, че ще бъде намалена короната  ще бъде вързана с въжета тип „кобра”. Използването на иновативни методи се налага след като преди години укрепване на бряста е направено с метален обръч, който при растежа на дървото се е  впил в ствола му и по-късно се е скъсал.

След процедурата по намаляването и връзването на клоните дървото няма да изглежда толкова внушително, но с оглед съхраняването на неговата цялост това трябва да се извърши, поясниха специалистите. Укрепването на короната ще бъде извършено също от немски специалист.

По думите на д-р Рин, въпреки че част от ствола на  Стария бряст е загинала, то изгражда собствен защити и с помощ от хората неговият живот може да се удължи, каквато е целта на грижата, която полага общината.