Нова експозиция в Къщата на Сливенския бит
Нова експозиция в Къщата на Сливенския бит / netinfo

Нова експозиция на календарната и семейна обредност е открита в Къщата на Сливенския бит. Тя бе представена пред журналисти от създателите й Владимир Демирев и Димка Илиева от етнографския отдел на Историческия музей в Сливен. В експозицията са включени експонати от цялата Сливенска област.

Представени са уникални костюми от 19 век на различни етнографски групи от селата около Тополчане, Кермен, Твърдица, Котел и Нова Загора. Обхванат е традиционният обреден календар. Жизненият цикъл е представен с ритуала „сватба". За първи път е направена реконструкция на обредни хлябове, които са дело на скулптора Светослав Милев, носител на наградата за краеведческа дейност „Д-р Иван Селимински" за 2009 година.

Първата експозиция в Къщата на сливенския бит е открита през 1963 година. „Тя изпълняваше успешно своите функции през годините, но даваше представа за една много малка част от сливенския бит и то по-скоро само на градския живот. С новата експозиция представяме локалната и регионална специфика на фолклорната култура на региона", каза Владимир Демирев.