Нов оператор на сметището в Сотиря
Нов оператор на сметището в Сотиря / Дарик Сливен, архив

Фирма „Про Груп Партнърс” с управител Васил Неновски е новият оператор на сметището на Сотиря, съобщи кметът Кольо Милев. Договорът с фирмата е сключен на 30 декември 2011 г. и е валиден до провеждане на тръжна процедура и избор на нов оператор. „Ние плащахме над 100 000 лева на месец за депонирането на сметището в Сотиря, сега сметката е 46 хил. лева. 350 хил. лева на месец плаща в момента общината за сметоизвозването, на  следващата фирма, която и да е тя, няма да плащаме повече от 100–150 хил. лева” – заяви Милев.

Той добави, че е задържал плащането на последната фактура на предишния оператор на сметището, за 76 хил. лева, тъй като, при напускането, фирмата дори съборила и взела строителните материали от сгради, наследени от БКС, които се намирали на територията на сметището. „Всичко с тази фирма ще бъде разяснено с прокуратурата и ще платим след като направим прихващане за материалите, които са прибрали” – обясни кметът.

В момента общината няма система за контрол на всеки един съд за смет – кога се пълни, кога се товари, кога се мете около него, къде се депонира. Такава система в най-скоро време ще влезе в действие и, ако се види, че договорът с ЛТБ е неизгоден, ще бъде прекратен – увери Кольо Милев.

Заместник-кметът Иван Манчев допълни, че съоръженията, които са правени преди две години за рекултивация на депото - отводнителните съоръжения и други елементи на депонирането, са повредени. В същото време РИОСВ – Стара Загора извършва целогодишен мониторинг на депото за спазване на определени технически норми, които да не позволят замърсяване на околната среда. „Ние ще трябва да проведем процедура за депониране и за извършване на строително-монтажни работи по рекултивацията. Опитваме се самият проект за рекултивацията да бъде финансиран по ОП „Околна среда” и за да стане това съоръженията трябва да бъдат ремонтирани” – обясни Манчев.