Норвежец със съмнения за свински грип в Сливен
Норвежец със съмнения за свински грип в Сливен / МБАЛ „Д-р Иван Селимински”

Мъж от Норвегия със съмнения за свински грип, се лекува в Инфекциозното отделение на МБАЛ „Д-р Иван Селимински" в Сливен, съобщи за Дарик д-р Николай Боскович, главен епидемиолог в Регионалната здравна инспекция в Сливен.

Все още се очаква официално потвърждение на диагнозата от референтната лаборатория в Института по заразни и паразитни болести в София, където са изпратени проби, уточни д-р Боскович. Резултатите са от 7 януари, като заболяването е започнало от Норвегия. Пациентът е изолиран и се провежда лечение. Състоянието му е добро.

С мъжа в Сливен са пристигнали и други хора. Те се наблюдават постоянно, защото са били в контакт с него, но към момента нямат симптоми и оплаквания. Това е първият случай на грипно заболяване в Сливенско за тази година.

Епидемиологичната обстановка в областта е спокойна и няма увеличение на простудните заболявания, каза още д-р Боскович.

31-годишният норвежки гражданин е постъпил в Отделението по инфекциозни болести на МБАЛ "Д-р Иван Селимински"-Сливен на 6 януари с кашлица, висока температура, главоболие, болки в мускулите и тялото.

Началникът на отделението д-р Милена Ченкова заяви, че веднага е започнало противовирусно лечение и заради съмнения за грипен вирус Калифорния A H1N1, познат като "свински грип", е изпратена проба в София и днес е получено потвърждение за положителен резултат.

Пациентът се е повлиял от лечението и днес е изписан в добро общо състояние.
"Няма основание за притеснение и не се очаква епидемия от "свински грип", категорична е д-р Ченкова.

Тя препоръчва при първи сипмтоми на грип, пациентите да избягват контакти с останалите и присъствие на места със струпване на много хора, както и консултация с лекар