Незаконната сеч да се криминализира
Незаконната сеч да се криминализира / netinfo

Незаконната сеч е деяние, което трябва да се криминализира, колкото се може по-скоро, бе категоричен шефът на Регионално управление на горите –Сливен Пейчо Върбанов. Наскоро на среща с апелативните съдии от цялата страна въпросът отново е бил обсъден.

Нито охраната, нито актовете могат да спрат бракониерите. Особено тежко е положението през зимата, в масиви близки до компактно ромско население и е наложително деянието да се криминализира, подчерта Върбанов.

Той съобщи още, че цените на дървата за огрев през този сезон няма да се увеличават. Без транспорт цените са между 25 и 30 лева. Независимо, че лятото отмина, опасността от пожари е все още факт, каза Върбанов и апелира към земеделските стопани да спазват забраната и да не палят стърнища, особено в близост до горски фонд.

Най-големият пожар, при който са изпепелени над 6000 декара иглолистни гори, това лято е бил на територията на Държавно лесничейство Тополовград. На цялата територия на РУГ – Сливен до момента са изгорели 8400 дка широколистни и иглолистни гори. В сравнение с миналата година териториите са близо двойно повече, което буди безпокойство, заяви Върбанов.