Неповторима Нощ на музеите на крепостта Туида
Неповторима Нощ на музеите на крепостта Туида / фейсбук

За първа година късноантичната и средновековна крепост Туида ще се включи в инициативите по повод Нощта на музеите. Обектът ще работи от 10.00 ч. до полунощ, като официалното откриване е от 17.00 часа. Специално подготвената програмата предвижда представяне на културните и битови аспекти на живота в крепостта от Античността, през Средновековието, та до наши дни. Ще има демонстрации на средновековни бойни изкуства; представяне на традиционни занаяти; богата музикална и сценична програма.

От 10.00 ч. до 18.00 ч. на крепостта ще бъдат представяни традиционни занаяти. Официалното откриване е в 17.00 ч. От 17.15 ч. до 19.00 ч. – демонстрации на средновековни военни изкуства с участието на Школа по конна езда „Мадарски конник“ и Школа по стрелба с лък „ Living Arrow Horseback Archery – Bulgaria”- Димитър Турканов; Крум Япулов ще покаже джигитовка на кон. Ще се представят още Петър Владов и БК „Барадж“, Школата по средновековна и европейска фехтовка MOTUS”. Ще се направят демонстрации на соколарство, а от 19.05 ч. започва Огнено шоу.

В 19.15 Фолклорна танцова програма ще представят ДФА „Българче“ и МФА „Браво“ към НЧ „Хаджи Димитър“. От

20.00 ч. до 20.20 ч. е концертът на музикална група „Монолог“ при ХГ „Дамян Дамянов“, след това е концертът на училището по китара, а от 20.50 ч. до 21.10 ч. ще бъде представена театрална постановка.

След 21.30 ч. ще има възможност за наблюдение на нощното небе с телескоп.

Входът е свободен.