Неосигурени бременни от Стралджа получават подкрепа
Неосигурени бременни от Стралджа получават подкрепа / община Стралджа

Двама здравни медиатори към община Стралджа се включват активно в подкрепа на инициативата за сериозни грижи към неосигурените бременни жени.

Те настояват жените, които очакват своя рожба и са здравно неосигурени, да се ползват от безплатен първичен медицински преглед, който да се заплаща от Здравната каса. В тази връзка медиаторите от Стралджа ще подпишат петицията по инициатива на Сдружение „Ларго" и подкрепяна от всички техни колеги у нас, че в изпълнение на Наредбата не е достатъчен един преглед плюс незначителен брой изследвания на тези бременни. Това води до пълно неведение на екипите при раждането за състоянието на бебето и на майката, липсват необходимите кръвни изследвания. И опасностите се увеличават. Не са малко случаите, включително и в Стралджа, с усложнения при ражданията, с проблеми при бебетата и дори смъртни случаи.

Техният опит доказва, че честите срещи по ромските квартали съвместно с индивидуална работа дават реални и добри резултати. С интерес се посрещат организираните здравни беседи. Все по-често слушателите се осмеляват да задават и т.н. неудобни въпроси свързани с планирането, зачеването и раждането на децата.

В Стралджа вече има не малко млади момичета и жени, които заявяват, че желаят да ползват спирали. Само за последния месец здравните медиатори са дали поръчка за осигуряване на 10 бр. спирали от Асоциацията по семейно планиране.