Недка Енергиева: Проектът за Бюджет 2009 е по-реалистичен
Недка Енергиева: Проектът за Бюджет 2009 е по-реалистичен / netinfo

125 милиона и 200 лева е планираният бюджет на Община Сливен за 2009 година, съобщи заместник-кметът Недка Енергиева. Тя охарактеризира основния финансов документ на общината като „балансиран бюджет", отчитащ обективните икономически условия в страната, респективно в световен мащаб, и в същото време следващ последователността в политиката на общината, съответно – приоритетите в развитието на общината от предходната 2008 година”. Планираният ръст на бюджета през тази година по всички бюджетни функции и дейности на общината е 54% спрямо отчета за 2008 г. 

 

Най-голям ръст в разходната част през годината отбелязват тези за жилищни разходи, битово и комунално строителство и опазване на околната среда – 192%, с 23 процента се увеличават разходите за образование, със 66% - за култура, религия и почивно дело. С повече от 2 милиона лева в сравнение с 2008 година се отделят и за чистотата, което Недка Енергиева обясни със започналите дейности в селата и с предстоящата рекултивация за депото за отпадъци край Сливен. В Бюджет 2009 е заложено нарастване на собствените приходи с 60%. Като положителни моменти в основния финансов документ заместник-кметът Енергиева очерта отделянето на собствени средства за дофинансиране с 10 процента на издръжката на държавните дейности; планираното нарастване на разходите за капиталовата програма на общината; значителния привлечен ресурс от европейските фондове и от проекти към отделни министерства, както и осигуряването на средствата, необходими за покриване на плащанията по общинския дълг от 11 милиона евро към „Дексиа Комунал Кредит”.

 

"Проектът за бюджет на общината за 2009 година е по-реалистичен и постижим в сравнение с този за 2008 година" – категорична е Енергиева.

 

Основният финансов документ на общината ще бъде подложен на обществено обсъждане днес следобед, а в средата на март ще бъде внесен за разглеждане и гласуване на сесия на Общинския съвет.