Не успяха да свалят председателя на ОбС – Нова Загора
Не успяха да свалят председателя на ОбС – Нова Загора / netinfo

Предложение за предсрочното прекратяване на правомощията на председателя на Общински съвет Нова Загора Съби Стойчев бе внесено за разглеждане от групата съветници от ПП ГЕРБ на проведеното на 3 февруари заседание на Общинския съвет. Мотивите за исканата оставка, които изтъкна председателят на групата съветници д-р Константин Тачев са неумело и некомпетентно ръководене на заседанията на Общинския съвет, непознаване и неправилно прилагане на правилата за водене на заседанията на Общинския съвет и постоянните комисии, поощряване със бездействие на своеволията на общински съветници нарушаващи правилника, неспазване на правилата за свикване на председателски съвет, недопускане на изказвания на граждани, пожелали да направят такива, отчитане на присъствие на общински съветници на постоянните комисии, при реалното им отсъствие от заседание, недобра организация работата на постоянните комисии, безпричинно отсъствие от заседание на Общинския съвет и неспазване на сроковете и правилата за нормативни актове предвидени в законите.

Предложението за прекратяване правомощията на Съби Стойчев бе подкрепено едва от 8 общински съветници. 15 бяха гласовете „против” и 4 „въздържал се”. Заседанието на общински съвет бе свикано във връзка с ново разглеждане на предложения от заседанието, което се проведе на 29-ти януари.

Отново бе внесено предложението за разглеждане предложението за разпределение на преходния остатък от средствата за държавни дейности от 2008г. в Бюджет 2009г. по функции, дейности и параграфи. Предложенията за промяна в структурата и числеността на Общинска администрация за 2009г. и приемането на Отчета за касовото изпълнение на бюджета и извънбюджетните сметки и фондове на Община Нова Загора и на това заседание не получиха необходимите за тяхното приемане 15 гласа.

В началото на заседанието от групата съветници на ГЕРБ прочетоха декларация във връзка с поведението на общинския съветник Сашо Боев. В декларацията съветниците от ГЕРБ застават твърдо на позицията, че с поведението си, което според тях нарушава и потъпква интересите на новозагорци Сашо Боев не може да бъде член на Постоянната комисия по установяване, предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси, а още по-малко да я ръководи.

В декларацията се настоява не само за отстраняване на Боев от Постоянната комисия по установяване, предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси, но и от останалите комисии на Общинския съвет поради невъзможността му да се справя със задълженията си, както и разглеждане на неговото поведение от Постоянната комисия по законността и работата на Общинска администрация. От ГЕРБ поискаха и оставката на Сашо Боев, който според тях уронва престижа на общинския съветник. От своя страна Боев благодари на колегите си от ГЕРБ за оценката, като коментира, че той по-различна оценка от тях не е и очаквал.