Не е налаган запор на бюджетни средства на община Сливен
Не е налаган запор на бюджетни средства на община Сливен / netinfo

Дейността на общинската администрацияв Сливен не е спирана в резултат на наложения запор от страна на търговското дружество „Булгейт” ЕООД. Няма причини за притеснение по отношение на разплащанията на общинските структурни звена, тъй като бюджетните средства се охраняват от закона и на тях не е налаган запор. От общинска администрация добавят, че няма и опасност за нормалната работа на общината в резултат на отказа на частния съдебен изпълнител да вдигне наложените запори. Въпросните банкови сметки не обслужват бюджетният процес за финансиране на общинските здравни, културни, образователни дейности.

Община Сливен е предприела обжалване на действията на частния съдебен изпълнител в предвидения срок, тъй като с постановеното Определение на Върховния касационен съд, действията му противоречат на задължителното разпореждане за спиране на изпълнението, допуснато по Арбитражното решение.

На 5 април съдебният изпълнител не е изпълнил задължението си да уведоми банките за разпореждането за спиране на изпълнението. Така финансовите институции са въведени в заблуждение. Създадено беше неоснователно напрежение сред гражданите и институциите – пише в информацията до медиите. Добавя се, че търговско дружество „Булгейт” ЕООД е заявило пред частния съдебен изпълнител суми за повторно плащане, с което е нарушен процесуалният закон и са  дезинформирани гражданите и кредиторите на това дружество, че то има да получава по-големи суми от присъдените по арбитражното дело.

Всички действия на Община Сливен по тези граждански дела са продиктувани от закона и в защита на публичния интерес е категоричната позиция на общинското ръководство. То продължава да отстоява интересите на общината и да разчита на законовите възможности за реакция при решаване на наследени от  предходното ръководство проблеми.

Общината продължава да бъде коректна със своите партньори. Управленският екип иска по категоричен начин да бъде установено, че работата по „спорните” обекти е извършена качествено, в срок и отговаря на всички строителни изисквания.