Не е имало такава буря през последните години в Сливен
Не е имало такава буря през последните години в Сливен / архив Дарик - Сливен

Като изключително сложна и критична определи ситуацията през последното денонощие инж. Снежна Кънева началник отдел „Управление при кризи и отбранително мобилизационна подготовка" в Община Сливен. Такова масово изкореняване и чупене на дървета до този момент не е имало в Сливен, според нея. Множество жилищни входове и улици са блокирани, вследствие на паднали дървета, а на места има сплетени електропреносни жици. Много са съборените будки, гаражи и контейнери в Сливен, както и огради и покриви на частни домове в града. Читалище „Зора" също е с разрушен покрив след бурята. Изключително е пострадала тролейбусната мрежа в града.

Без ток са всички балкански села - Раково, Новачево, Стара река, Качулка, Изгрев, като Раково е крайно изолирано. Екипи на гражданска защита се опитват да отворят пътя за Стара река, където в момента доставката на хляб е невъзможна. Снежната покривка в този район стига 70 см, а вятърът там е създал големи проблеми.

 

Автобуси от Сливен не пътуват към балканските селища и обратно. Това съобщи директорът на Пътнически превози Калинка Димитрова. В града движението е трудно, но не е прекъсвано. До час-два се очаква булевард „Георги Данчев" да бъде отворен. Заради паднало дърво автобус номер 116 се движи по обиколен маршрут от „Четвърти пощенски клон" до „Розова градина".

През вчерашния ден от отдела са реагирали на над 150-160 сигнала, каза инж. Кънева, която отново предупреди гражданите да тръгват на път само в краен случай. В момента се работи съвместно с екипи на пожарна безопасност.