Натоварено е в пулмологичното отделение на МБАЛ „Д-р Иван Селимински”- Сливен
Натоварено е в пулмологичното отделение на МБАЛ „Д-р Иван Селимински”- Сливен / netinfo

45 болни с белодробни заболявания са настанени в момента в МБАЛ „Д-р Иван Селимински". Леглата в пулмологичното отделение, които са 33 на брой, са недостатъчни. Допълнително са отпуснати 10 легла - пет в неврологично отделение и пет в урология.

Началникът на пулмологичното отделение д-р Дина Досева заяви, че ситуацията не е необичайна, защото през есенно-зимния сезон броят на респираторните заболявания се увеличава с около 30 процента. Настанените пациенти са с бронхити, пневмонии, усложнения след грип, бронхиални възпаления и обострени хронични заболявания. От януари до сега в отделението не е имало по-малко от 42 пациента. Д-р Досева заяви, че закриването на тубболница е оказало влияние върху натовареността в областната болница.

„По-трудно се приемат болните, в града липсват 40 легла заради закриването на тубболница, която поемаше част от белодробните случаи", каза тя. Друг факт, който повлиява на по-големия брой на болните, са и пациентите, които идват на лечение от други региони. Болни от Ямбол, Карнобат и Бургас предпочитат областната болница на Сливен.