Народни борби в Иречеково
Народни борби в Иречеково / netinfo

Над 40 представители от отбори от Средец, Казанлък, Елхово, Ямбол, Сливен, Бургас участваха в народните борби, организирани за празника на Иречеково. Зрелищни и интересни  народните борби напоследък намират свое място в празничните прояви на селищата в стралджанската община.

 След примера на Недялско, когато на 2 юни селото стана домакин на такива състезания, и Иречеково  възвърна   традицията на пехливанлъка отпреди 25 години.

Две по две двойките премерваха сили под овациите на публиката и зоркия поглед на съдийския колектив представен от  Байо Баев, световен, олимпийски и 4-рикратен европейски  шампион по борба, заслужилия треньор Демир Демирев,/ първия треньор на Станка Златева/, Ангел Гарджев от  прочутата Грудовска школа /племенник на олимпийския шампион по борба Пламен Гарджев/, кмета на Иречеково Николай Савов, инициатор и  организатор на борбите и Петър Петров, педагог, дългогодишен преподавател по физкултура в Иречеково. Свой принос за провеждането на борбите  в Иречеково имат и членовете на инициативния комитет  Кольо Георгиев, който беше и главен съдия на борбите и Дончо Стефанов.

   Борбата съвсем не е само мъжки спорт . И в Иречеково убедително доказаха това. Заедно с мъжете своето спортно майсторство   доказваха и девойките, които в някой от битките  бяха по-атрактивни от мъжете. Хватки, трикове, ефекти- това видяха любителите на народните борби и истински се забавляваха.

Народни борби в Иречеково
netinfo

Не липсваха дори и смесени двойки, които в борбата за надмощие предизвикваха взривове от аплодисменти. На финала най-очакван и интересен се оказа двубоят в тежката категория където за първото място  се пребориха  доайена Марчо Динев от Маломир, заслужил майстор на спорта, втори на републиканското първенство тази година и Паскал Паскалев, кмет на с.Чернозем, борец от Елховската школа. Оспорваната битка продължи повече от очакваното, за да се произнесе накрая журито в полза на  Марчо Динев, който получи за награда  50-килограмовия коч.

Във втората категория първото място зае Михаил Михайлов от Ямбол, а в трета категория първенец стана Илия Илиев от Завой. При жените най-добра в Първа  категория се оказа Мария Учкова от Ямбол, при втора категория наградата грабна Десислава Кънчева. При юношите първенството спечели  Димо Петров от Средец. При селските борци най-добър се оказа Слави Дойчев.