НАП Ямбол иззе касови наличности от 5 магазина и офиси
НАП Ямбол иззе касови наличности от 5 магазина и офиси / netinfo

Шест нови длъжници са включени в публичния списък на НАП- Ямбол за месец март, на некоректните клиенти с неплатени данъци и осигуровки над 5 хиляди лева, съобщиха от институцията.

Общият брой на длъжниците е 384 , от които 315 са предадени на Агенцията за държавни вземания за принудително събиране на дължимите суми. 14 фирми вече отпаднаха от списъка с длъжниците, осем от тях  платиха задължения в размер на 156 хиляди лева.

През април служители от НАП-Ямбол иззеха касови наличности от 5 магазини и офиси на фирми с неплатени данъци и осигуровки над 5 хиляди лева. Акцията е част от извънредните мерки на НАП за повишаване на приходите в бюджета. Процедурата предвижда описване на касовата наличност в обекта. Задължава се собственикът да преведе парите по запорирана от приходната администрация сметка на фирмата до края на следващия работен ден. Едновременно с това ще се извършва пълна проверка на дейността на длъжника - издават ли се касови бележки, водят ли се правилно книгите за дневните финансови отчети, назначени ли са продавачите на трудови договори и внасяни ли са в срок осигуровките им. Тази мярка се прилага за големи длъжници към бюджета, които имат задължения  над 5000 лв., но които са реално действащи, имат търговски обекти и касови апарати. Много от длъжниците на ТД- Ямбол не развиват дейност или не са търговци. Техните задължения ще се изискват чрез отнемане на разрешителното за оръжие в случаите, когато собственикът на фирмата притежава такова, и чрез отнемане на правото му да напуска страната до пълното издължаване към бюджета.

НАП- Ямбол напомня, че има механизми чрез които може да се постигне отсрочване, разсрочване или плащане на части на старите задължения. За повече информация призоваваме клиентите да посетят отдел „Събиране” в сградата на улица „Търговска” № 2.