Намериха радиоактивен уред в центъра на Сливен
Намериха радиоактивен уред в центъра на Сливен / netinfo

Радиоактивен геодезически уред бе намерен от работници при изкопни работи в новострояща се жилищна сграда намираща се зад полицията в Сливен. Районът е бил от униформени полицаи. Според главен комисар Христо Григоров директор на Областна дирекция на полицията намерения уред е метален конусовиден контейнер с размери 15/40 см, на който са поставени пломби с маркировка за наличие на източник на радиоактивно лъчение. Един от строителите е отнесъл предмета у дома си, а по-късно подал сигнал в РПУ – Сливен.

При извършената проверка е установено, че кутията е уред, използван за геодезически измервания и изследвания, който не е опасен за здравето на хората. При замерване на лъчението на уреда от Гражданска защита е установено, че радиоактивността е 170 микросиверта за час радиоактивен изотоп. Пред Дарик специалисти коментираха, че уреда е опасен за здравето при продължителен престой до него.

Главен комисар Григоров каза, че уреда е забравен в мазето от собственика на парцела върху който се строи сградата. Вероятно уреда е изнесен от лаборатория на БАН, той е производство на бившата ГДР. Работата по изясняване на собствеността на уреда продължава. Очакват се специалисти от Института по ядрени технологии, които да уточнят какъв е произходът на уреда. Образувано е дознание.