Намериха кости при изкопни работи край храм Св. Димитър
Намериха кости при изкопни работи край храм Св. Димитър / Дарик Сливен

Кости на хора, погребани в някогашния двор на катедрален храм “Свети Димитър” в Сливен бяха намерени при изкопните работи за ремонт на хидроизолацията на църквата. В района на храма са били погребвани свещенослужители, а югозападно от него е имало старо християнско гробище.

Погребенията са на два пласта, казаха пред Дарик служители на Историческия музей в града. Местни жители изказаха мнение, че е възможно някои от намерените тленни останки да са на видния български индустриалец Добри Желязков-Фабрикаджията.

Непрофесионално е да се твърди, че това са неговите кости, каза за Дарик директорът на Регионалния исторически музей Георги Кюпчуков. В момента костите са на съхранение в храма. Възможно е да се направи антропологичен анализ и възстановка от специалисти от Института по експериментална антропология и морфология при БАН, за да се възстановят някакви образи.

Знае се, че Фабрикаджията е бил погребан в близост до чешмичката, но е къде точно се е намирал гробът му, не е ясно. Според местните историци последното желание на Добри Желязков е било да бъде погребан под прага на църквата.

Добри Желязков-Фабрикаджията е роден в Сливен през 1800 година. През 1833 година в Сливен той създава първата текстилна фабрика на територията на цялата османска империя. Със специален ферман на султана Добри Желязков е освободен от данъци. По-късно видният сливналия основава още две фабрики, които произвеждат плат за турската войска. По-късно обаче фабриките са му отнети от турската държава. Добри Желязков умира в нищета през 1865 година.