Намаляват шофьорите, седнали зад волана след употреба на алкохол
Намаляват шофьорите, седнали зад волана след употреба на алкохол / DarikNews.bg, архив

Нарушение на водачите е сред водещите причини за пътно-транспортни произшествия на територията на област Сливен, отчитат от Пътна полиция. 894 от катастрофите в Сливенско през 2013 година са станали по тази причина. Има и един смъртен случай след употреба на алкохол. Според гл. инсп. Николай Колев, началник сектор „Пътна полиция” при Областната дирекция на МВР намаляването на шофьорите, употребили алкохол, се дължи на новата организация, при която се извършва непрекъснат контрол на водачите. Изводите бяха изнесени на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата в края на годината

Най-честите причинители на катастрофите са младите и неопитни шофьори. Според Тодор Чанев – председател на СБА - Сливен, младите шофьори са недостатъчно квалифицирани и затова подкрепя идеята те да шофират с придружител.

Марин Дамянов от ДАИ–Сливен смята, че в курсовете за шофьори трябва да има заложени часове за шофиране на магистрала. Там скоростта е висока, времето за реакция е малко, а младите шофьори са неопитни.

Андон Дюлгеров – главен експерт в отдел „Проекти, програми и икономическо развитие” в община Сливен, обърна внимание, че пътят между Сливен и Твърдица е реконструиран. От 1,5 г. оттам минават огромни камиони-гондоли на сливенска строителна фирма, които рушат пътя и особено 4-те жп прелеза.

Главен инспектор Николай Колев обърна внимание на още един проблем - липсата на места за паркиране в Сливен. По думите му, за решаването е необходимо движението да се организира еднопосочно с места за паркиране.