Намалява потреблението на контрабандните цигари
Намалява потреблението на контрабандните цигари / netinfo

742 000 къса цигари без акцизен бандерол и 50 кг контрабанден тютюн са иззети от началото на годината до сега в Сливенска област, информират от полицията.

За една година потреблението на нелегални цигари на територията на Сливен е намаляло  5 пъти, сочат данните от статистиката . Борбата с незаконната търговия с тютюневи изделия е приоритетна задача за ОДМВР-Сливен.

Данните от анализа сочат драстично намаляване на потреблението за този регион в сравнение с пика в началото на 2014 година. Тогава е отчетено най-високо равнище на потребление от 70%. В резултат на ефективната полицейска работа, проведените специализирани операции и реализации ОДМВР-Сливен успя да намали  пет пъти за една година потреблението от 61,5%, в края на 2014 година, на 14,1%, в края на 2015.

През 2015 година са иззети 383 000 къса цигари, над тон и половина тютюн, разбити са контрабандни депа за цигари в градовете Сливен, Нова Загора и Котел, ликвидирана е дейността на нелегален цех за преработка на тютюн. В резултат на операции по линия „Акцизи" в районите на пазари, частни домове, пътни превозни средства, търговски обекти и други са установени 139 извършители на престъпления.

Образувани са 48 досъдебни производства, а на други 58 лица са съставени  актове по Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС). 29 лица са с влезли в сила присъди за незаконната търговия с тютюневи изделия.

Незаконните тютюневи изделия са иззети от търговски обекти, моторни превозни средства, специално пригодени за контрабанда тайници и от частни домове, използвани като депа за разпространителите, в квартал „Надежда" в град Сливен и квартал „Шести" в град Нова Загора. За същия период са установени 60 извършители на престъпления, 15 са задържани в поделенията на ОДМВР-Сливен. Образувани са 32 досъдебни производства, съставени са 35 акта по Закона за акцизите и данъчните складове. 12 лица са с влезли в сила присъди за незаконната търговия с тютюневи изделия.

От началото на месец юни са образувани 8 досъдебни производства, от които 4 бързи за престъпления. Съставени са 5 акта по Закона за акцизите и данъчните складове. Иззети са 11 200 къса цигари , 22 кг тютюн и 69 литра алкохол без акцизен бандерол.