Намалява броят на непълнолетните, искащи да работят
Намалява броят на непълнолетните, искащи да работят / netinfo

Работодателите в Сливенска област спазват законовите изисквания за наемане и използване на работна сила. Това сочи анализът от проверките на дирекция „Инспекция по труда" в Сливен. Основна част от работещите работят по трудови договори, при спазване на установеното работно време, при редовно и пълно заплащане на положения труд.

Особено внимание при извършените проверки през отчетния период е отделено на законността при осъществяване на трудовите правоотношения. Акцентира се върху наличието на трудови договори в писмен вид, разпределение на работното време, почивките и отпуските, трудови възнаграждения.

Като положителна тенденция се посочва фактът, че в резултат на упражнения контрол и повишената взискателност към нарушителите на разпоредбите на Кодекса на труда в проверените предприятия през отчетния период, наетият персонал е с писмени трудови договори, регистрирани са в ТД на НАП. През периода констатираните нарушения по трудовите правоотношения са 1421. Все още е значителен броят на нарушенията на Кодекса на труда в микро, малки и средни предприятия при осъществяване на трудовите правоотношения.

 Запазва се тенденцията нарушенията по заплащането на труда да са най-често констатираните. Други нарушения по трудовите правоотношения във връзка със заплащането, които се констатират по време на проверките са не изплащане на допълнителни възнаграждения за придобит трудов стаж и професионален опит на лицата придобили това право, не начисляване и изплащане на обезщетение за неползван годишен платен отпуск.

Наблюдава се тенденция на намаляване броя на непълнолетните, заявили желание да работят, в сравнение с предходни години. През първото тримесечие на 2013 година от Дирекция  „Инспекция по труда" Сливен е издадено едно разрешение за наемане на работа на непълнолетно лице при поискано едно. За същия период на 2012г. са поискани и издадени 4 броя.

През периода са извършени 16 съвместни проверки с представители на различни институции.