Намалял е броят на болните от туберкулоза в област Сливен
Намалял е броят на болните от туберкулоза в област Сливен / Дарик Сливен

37 души са се възползвали от безплатните прегледи за туберкулоза в понеделник, съобщи директорът на белодробната болница в Сливен, д-р Мима Димитрова. На 22 март стартира Седмица на отворените врати в лечебното заведение и до 26 март от 7.30 до 13.30 часа всеки желаещ, дори без да е изпратен от личния си лекар, може да посети консултативно-диагностичния блок на болницата и да се прегледа безплатно.

 Две седмици след прегледите резултатите ще бъдат оповестени. Д-р Димитрова отчете намаляване на заболеваемостта от туберкулоза за област Сливен. През 2008 година тя е била 44,27 на 100 000 души, а през 2009 година - 33,28 на 100 000. За миналата година новооткритите случаи са 78, сред които има две деца. Около 60% от болните от туберкулоза са роми.

Димитрова сподели, че е проблем пациентите да бъдат задържани в болницата, за да бъдат лекувани. Много са случаите, в които болните напускат стационара по своя воля, а за миналата година двама са прекъснали лечението си за повече от един месец. Те са издирени и върнати в болницата с помощта на неправителствената организация „Здравето на ромите". Има проблем и с контактните на туберкулоза. В семействата има по 10-15 души, които трябва да преминат през продължителен профилактичен курс, но не го правят.

Миналата година от туберкулоза в област Сливен са починали 2 души, а през 2008 г. - 9.