Намалиха такса смет в Нова Загора
Намалиха такса смет в Нова Загора / netinfo

От 1.8 на 1.34 промила намалиха такса битови отпадъци в Нова Загора. Това решиха вчера общинските съветници. Така жителите на общинския център ще плащат почти същите данъци, както досега независимо от повишените данъчни оценки от началото на тази година. След разгорещени дебати продължили повече от час съветниците решиха още жителите на всички села в общината да плащат такса смет 1.58 промила върху данъчната оценка на имотите си.

За имоти публична общинска собственост налога ще е 1 промил върху отчетната стойност на имота. За имоти публична държавна собственост ще се плаща 2 промила върху отчетната стойност на имота. Юридическите лица в община Нова Загора ще заплащат такса 4.5 промила върху отчетната стойност на имота.

На заседанието си на 29 януари общинските съветници приеха още предложенията за създаване на постоянна комисия към Общинския съвет по установяване, предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси.

Разгледани и приети бяха още Наредбата за условията и реда за финансиране на спортните клубове в общината през 2009г. и Наредбата за символите, почетните знаци и звания на община Нова Загора. Прието бе и предложението на Общинската експертна комисия по въпросите на спорта за процентното разпределение на общата сума за финансово подпомагане на спортните клубове в община Нова Загора.

На второ поредно заседание предложението на кмета Грозев за участието на Община Нова Загора, като съучредител в Сдружение на общините от Югоизточен регион не бе подкрепено. Не получи подкрепа и предложението за разпределение на преходния остатък от средствата за държавни дейности от 2008г. в Бюджет 2009 г. по функции, дейности и параграфи.