Най-сетне ремонтират зала „Сливен”
Най-сетне ремонтират зала „Сливен” / Димитър Михов, архив

Започва работата по реконструкцията и оборудването на зала „Сливен”. За целта ще бъдат необходими малко повече от 1 793 000 лева без ДДС, по-голямата част от които вече е осигурена. Днес, в присъствието на журналисти, бе сключен договора с консорциума изпълнител, като се очаква работата да започне в края на месеца и да приключи до 178 дни. Междувременно Община Сливен трябва да намери 200 000 лева за транспортирането и подготовката на подарения преди години орган, който да бъде монтиран в залата, известна с перфектната си акустика. Вариантите са това да стане или собствени средства, или чрез набирателна сметка за дарения за тази цел, информираха от общинска администрация. Намеренията са за Майските дни на културата през 2015 година залата да е готова за посетители.

„Работата е много, разнообразна и специфична. Предвидено е залата да е многофункционална, за изнасяне на всякакви жанрове музика, включително органна, симфонична, рок , поп, камерни театрални представления. Предвидени са различни дейности – премахване на нива, изграждане на асансьор, изграждане рампа а достъп на инвалиди, ново ел.обзавеждане, цялостна подмяна на акустичната облицовка” – обясни Тодор Дечев, представител на една от двете фирми в консорциума, който ще изпълни ремонта на зала „Сливен”. Средствата идват от публичния инвестиционен фонд на правителството „Орешарски”, пред което общината кандидатства с проект. Първият аванс от 450 000 лв. вече е факт и строително-ремонтните работи могат да започнат.

Зала „Георги Кирков”, прекръстена след 1989 година на Зала „Сливен”, е строена през 70-те години на миналия век и за времето си е била една от най-модерните в България, прочута с акустиката си. По времето на прехода е изоставена на разрушение и разграбване. Ремонтът й бе обект на предизборни обещания на редица кандидати за управници на града.

 

Автор на идейния проект за реконструкцията на залата е арх. Георги Кадинов, който още през лятото на 2012 година го представи пред общината и пред медиите.