Наградиха ученици
Наградиха ученици / Община Тунджа

Участниците в занимателните игри, посветени на 9 май – Ден на победата над хитлерофашизма и Ден на Европа бяха наградени в Музея на бойната слава в Ямбол. Инициативата се организира от Община „Тунджа“ и Музея и се проведе в дните от 4 до 15 май. В нея се включиха ученици от училищата на територията на общината, които имаха мисията да открият заровена гилза, специално предоставена от музея. Гилзата бе скрита около паметника на загиналите във войните в съответното населено място и съдържаше патриотично послание. Участниците имаха задачата и да отговорят на въпроси, свързани с Втората световна война и паметника в родното село.

В знак на преклонение, учениците поднесоха цветя на паметниците на загиналите във войните. Срещу откритата гилза възпитаниците на училищата на територията на община „Тунджа“ получиха грамоти, изработени от Музея на бойната слава. Грамотите връчи директорът на музея подполковник Милчо Начев, а наградените са Даная Иванова Танева – ОУ „Св. Климент Охридски“, с. Крумово; Даниел Бистров Михалев – ОУ „Васил Левски“, с. Завой; Жеко Колев Колев – ОУ „Христо Ботев“, с. Кукорево; Пламен Искренов – ОУ „Св. Паисий Хилендарски“, с. Роза; Стела Данаилова Чаушева – СОУ „Св. Паисий Хилендарски“, с. Скалица; ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, с. Бояджик.

Наградиха ученици
netinfo

Учениците разгледаха и се докоснаха до реставрираните танкове Panzer IV, щурмови оръдия Sturmgeschutz III и уникалното самоходно противотанково оръдие Jagdpanzer L 48, което е едно от шестте запазени в света, попаднало в българската армия, вероятно като трофей по време на сраженията в Унгария или в Австрия. В двете експозиционни зали вниманието им беше привлечено от снимковия материал и документи за бойния път на 29-ти пехотен Ямболски полк, IV Конен полк, Трета пионерна дружина, вещи на ямболци, участвали в Балканските войни 1912-1913 г. и двете световни войни, медали и ордени за храброст, огнестрелно и хладно оръжие, което е на въоръжение в българската армия.