Награди за сливенски фермери
Награди за сливенски фермери / ГЕРБ - Сливен

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева присъства на церемонията по връчване на награди на фермери с доказан принос за развитието на земеделието в сливенска област през 2014 г. Събитието се организира за втори път от Областна дирекция „Земеделие” – Сливен и е под патронажа на министър Танева. Отличия бяха връчени в девет категории.

В категория „Говедовъдство” носител на наградата е Филип Малев от село Самуилово. Той получи своя приз лично от министър Танева. „Пожелавам на всички успешна година и ви уверявам, че полагаме максимални усилия да подобрим положението в земеделието. С екипа ни от професионалисти се стараем да облекчим условията и максимално справедливо да се случват нещата за вас”, каза Десислава Танева.

Зам.-министърът на земеделието Васил Грудев връчи наградата в категория „Арендатори” на Стоян Костадинов от Сливен. ППК „Кортен” взе отличието в категория „ Кооперации”. „Млад фермер” на 2014 г. стана Георги Радев от Сливен. Наградата му връчи народният представител от ГЕРБ-Сливен Мария Белова.

В категория „Овощарство” победител е Кольо Колев, който има стопанство в село Чокоба. Сдружението на земеделските производители „Хаджи Димитър”, в което членуват 46 души и обработва 220 000 декара земя, получи наградата в категория „Зърнопроизводство”. Христо Къчев, който има ферма в с. Тополчане, получи награда за опазване на застрашени от изчезване местни породи овце. Георги Гривов бе отличен в категория „Овцевъдство”, а за „Иновации във ферма” наградата отиде при Николай Узунов за фермата му в село Трапоклово.

 

Целта на връчването на наградите е да се обърне внимание на фермерите от сливенска област, които се занимават със земеделие и животновъдство. Идеята е да се подкрепят добрите проекти, както и да се покаже, че сред българските фермери, и най-вече сред сливенските, има такива, които заслужават да бъдат следвани.