Награди за кукерската група от село Чарган
Награди за кукерската група от село Чарган / netinfo

Парична премия от 100 лв., купа, сувенир, медал за атрактивен кукер и подарък за най-малкия кукер в групата – това са наградите за кукерската група от с. Чарган, община „Тунджа”. Отличията са получени от провелия се в гр. Момин проход кукерски събор „Поклади 2013”.

Най-малкият кукер, участвал в празника, е 11-годишният Даниел Веселинов Василев, а медалът за най-атрактивен кукер е връчен на най-възрастния кукер от Чарган - Петър Тодоров Митакиев на 69 г.

По традиция на Сирни Заговезни в центъра на град Момин проход, община Костенец и местното народно читалище „Гео Милев -1954” организират голям кукерски събор. Празникът „Поклади 2013” събира за Дервишов ден, както хората тук наричат този хубав пролетен празник, по традиция десетки кукерски групи и състави за автентичен фолклор от близо и далеч. На Поклади се иска прошка - младите от по-възрастните за сторени грехове и се отправят хубави пролетни пожелания. Край горящия огън се срещат в празничната вечер близки, приятели и познати, а около него се вият хора и се пеят любими песни, придружени от наздравици с топла ракия и гърмежи във въздуха, ухаещ с аромата на горящата борова смола.

Участието на кукерската група от с. Чарган в празника се осъществи с финансовата подкрепа на община „Тунджа”.