Над 5000 издадени европейски здравни карти, 25 подадени жалби в РЗОК-Сливен
Над 5000 издадени европейски здравни карти, 25 подадени жалби в РЗОК-Сливен / netinfo

5075 европейски здравноосигурителни карти са издадени през 2010 г. от РЗОК-Сливен. На 116 лица са издадени писмени откази, поради прекъснати здравнооисгурителни права, съобщи за Дарик Татяна Василева от здравната каса.

Валидността на картите за здравноосигурените лица е за период от една година за лицата от 18 до 60 години, за непълнолетните до навършване на пълнолетие, за пенсионерите, които получават пенсия за осигурителен стаж и възраст валидността е 10 години.

Постъпилите в РЗОК-Сливен заявления за издаване на временни удостоверения, заместващи електронните здравни карти са 1097 броя. Те се издават за срок от два месеца.

25 писмени жалби са постъпили за миналата година в здравната каса. Сигналите основно са за неправомерно заплатени потребителски такси и суми като такси за издаване на различни документи от общопрактуващи лекари. Доплащане на суми за придружител на дете в болница, неправомерно презаписване от джипито.

При всички жалби, които касаят недостатъчност на медицинските грижи са извършени съвместни проверки с Регионален център по здравеопазване, уточни Татяна Василева.

Тя припомни, че когато здравноосигурените лица смятат, че правата им при ползване на медицинска помощ са нарушени, могат да подадат оплакване до директора на РЗОК. За да е възможно извършването на проверка е необходимо жалбата да е писмена и неанонимна, а ако става дума за неправилно заплатени суми е нужно да се приложат и финансовите документи, доказващи плащанията. Също така, гражданите трябва да посочват точния си адрес, за да може да им бъде отговорено своевременно според законовите изисквания.