Над 3000 молби подадени за помощи за отопление
Над 3000 молби подадени за помощи за отопление / Dariknews.bg, архив

3527 заявления- декларации за отпускане на помощи за отопление са подадени в социалното ведомство в Сливенска област.

Целевата помощ за отопление се отпуска за период от пет месеца. Заявленията-декларации се приемат в Дирекции „Социално подпомагане" по постоянен адрес на лицата или семействата, като крайният срок за подаването им е 31 октомври 2016г.

В заявлението-декларация задължително се заявява видът на ползваното отопление - топлоенергия, електроенергия, твърдо гориво или природен газ. При отопление с електроенергия и топлоенергия към заявлението-декларация се представя за справка актуален клиентски/абонатен номер.

Право на помощта имат лица и семейства, чийто средномесечен доход за предходните 6 месеца преди месеца на подаване на заявлението-декларация е по-нисък или равен от диференциран минимален доход за отопление в съответната целева група и отговарят на условията на чл.10 и чл.11 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане.

За предстоящият отоплителен сезон 2016/2017г. е изменен коефициента, с който се намалява размера на пенсиите - от 1,269 на 1,302. С това изменение се цели да не отпаднат пенсионерите от целево енергийно подпомагане, поради това, че е осъвременен размера на пенсиите им.

Размерът на целевата помощ се определя със Заповед на Министъра на труда и социалната политика. За предстоящия отоплителен сезон 2016/2017г, правоимащите лица и семейства ще получават целева помощ в размер на 362,30лв.