Над 2000 неосигурени пациенти са преминали през Спешното отделение през 2015 г.
Над 2000 неосигурени пациенти са преминали през Спешното отделение през 2015 г. / Dariknews.bg, архив

18 089 души са преминали през Отделението по спешна медицина в МБАЛ „Д-р Иван Селимински"-Сливен за 2015 г., съобщи зам.-директорът по медицинските дейности в болницата д-р Хрисант Хрисантов. От тях 9 233 са хоспитализирани.

„На първо място е битовият травматизъм, който е почти ежедневие. Броят на пострадалите при катастрофи не бележи спад или увеличение, а задържа нива от други години", информира началникът на Спешното отделение д-р Тодор Суванков. Други преобладаващи случаи са на пациенти със сърдечно съдови заболявания, сред които има и млади хора, както и нелекувани хипертонии. Срещат се и случаи на обострени хронични заболявания заради неглижиране на проблема и ненавременно търсене на лекарска помощ.

Неосигурените пациенти, които са потърсили спешна помощ през 2015 г., са 2 139. Преобладаващата група от тях са предимно с травматизъм - травми след сбивания, прободни рани, внезапни инциденти.

На второ място са тези, чието състояние е хронично и търсят помощ в напреднал стадий. „Друга група неосигурени, които идват в спешното, са тези, насочени от други лечебни заведения, на които другите болници са отказали поради икономическа неефективност. Хората знаят, че спешната помощ е безплатна и идват при нас. Ако състоянието не е пряко застрашаващо живота, болните се връщат, докато възстановят здравноосигурителния си статус.

За останалата група, при които хоспитализацията е неизбежна и състоянието на пациентите е тежко, социалният ни работник и институциите, сще опитват да помогнат за решаването на проблема", каза още д-р Суванков.