Над 2000 издадени европейски здравни карти
Над 2000 издадени европейски здравни карти / Интернет

2297 европейски здравноосигурителни карти /ЕЗОК/ е издала Районната здравноосигурителна каса в Сливен през 2013 година. 107 души са получили отказ, заради прекъснати здравноосигурителни вноски, съобщи за Дарик Татяна Василева от здравната каса в Сливен.

От началото на годината досега са подадени 124 заявления за получаване на ЕЗОК, 3-ма души са получили отказ. За миналата година издадените удостоверения, временно заместващи европейската здравна карта са 1227, а от началото на месец януари до сега 24.

Валидността на европейската здравната карта е 1 година, а на удостоверенията 2 месеца. Василева припомни, че европейска здравноосигурителна карта и удостоверенията дават право на медицинска помощ при спешни и неотложни състояния при временно пребиваване в страните членки на Европейския съюз.

Картата не покрива разходите за здравеопазване в чужбина, при пътуване, за лечение на заболяване или травма, които сте имали преди пътуването. Тя не осигурява и покритие при частни доставчици на здравни услуги.