Над 180 000 лева са заложени за читалищна дейност в Община Стралджа
Над 180 000 лева са заложени за читалищна дейност в Община Стралджа / Общински пресцентър Стралджа, Архив

181 944 лв. е общата субсидия за читалищата в община Стралджа през 2012г. Разпределението на средствата беше гласувано на заседание на читалищните ръководства. Най-голямото читалище в общината „Просвета „ в Стралджа ще усвоява през годината 62 756 лв. и ще разполага с 10,5 щатни бройки.

Малко повече от 17 хил. лв. получават други две доказали активността си местни читалища в Зимница и Войника. В най-голямото село на общината, Зимница, получават в повече и половин бройка за обслужване новооборудваната интернет-зала по програма „Глобални библиотеки. За читалищата в Лозенец и Тамарино съответно са разпределени по 8660 лв. и 8500 лв. В селото предстои изпълнението на проект за обновление на читалищната сграда, което изцяло ще промени облика, а и ще обогати дейността на местните самодейци.

Бюджетът на читалищата в селата Чарда и Джинот е от 67 000 до 58000 лева.Минимално намаление на средствата има читалището в Първенец. Причината е, че читалището разполага с най-много собствена земеделска земя, с която си осигурява допълнителни годишни приходи. По-малките читалища като тези в Богорово, Атолово, Правдино, Саранско, Палаузово ,дейността на които също е достатъчно активна, ще се субсидират с по 2800 лв.

Предстои утвърждаването на документа и от Общинският съвет.Приета беше Годишната програма за развитие на читалищната дейност през 2012г. и Културния календар за новия отчетен период в община Стралджа.