Над 1,3 млн. лева са изразходвани за превенция на бедствия
Над 1,3 млн. лева са изразходвани за превенция на бедствия / сн. Дарик - Сливен

Над 1,3 млн. лева са изразходвани за превенция на бедствия и аварии за 2009 г., сочи ежегодния доклад по тази дейност, изпратен от кмета на Сливен до областния управител, съобщиха от Областна администрация.

Разходът за спешни и неотложни аварийно-възстановителни работи възлиза на 32 607 лв.

Докладът е придружен с графични диаграми за възникналите събития през миналата година. На територията на общината има над 50 обекта, които по смисъла на закона са потенциално опасни и същите имат съгласувани и утвърдени планове за защита при бедствия.

Планираните средства за превантивна дейност за намаляване вредните последствия от бедствия и аварии през 2010 г. са на стойност 1 879 212 лв. за 16 обекта.

Направен е анализ за подаваните сигнали към оперативните дежурни на общината, които имат характер на опасност или са на границата на опасността от заплаха за здравето и живота на гражданите и инфраструктурата.

Според областна администрация има постоянна актуалност на общинския план за защита при бедствия, плановете за евакуация и настаняване в заливната зона, аварийните планове на микроязовири, общинска собственост, план за управление при кризи вследствие терористична дейност, оперативни планове за зимния период и пожароопасния сезон.