Над 1000 подадени годишни декларации, 57 по електронен път
Над 1000 подадени годишни декларации, 57 по електронен път / Дарик Сливен, архив

1071 годишни декларации са подадени до 10 февруари в териториалната дирекция на НАП - Сливен. Най-големият внесен данък е на физическо лице и е в размер на 14 417 лева, като ползвана отстъпка е 720 лева. Това съобщи пред Дарик говорителят на приходната администрация Стефка Каменова.

57 граждани са подали декларации по интернет. Отстъпка могат да ползват и лица, които до 2 май подадат декларацията си по електронен път, подписана с електронен подпис. Доходите от стопанска дейност на едноличните търговци се облагат със ставка от 15%. На територията на област Сливен са регистрирани 17738 еднолични търговци. 374 от тях са прекратили своята дейност през миналата година. Тези лица, които през 2010 г. не са осъществявали стопанска дейност не са длъжни да подават декларация,  поясни Каменова.

82 са подадените декларации за данък възстановяване, от тях 15 са на физически лица, които се възползват от облекчението за млади семейства. Декларациите могат да бъдат подадени както по електронен път, така и в офисите на териториалните дирекции и по пощите.

Глобата за неподадена в срок - 2 май, данъчна декларация, съобразно тежестта на нарушението, е до 500 лева, а за укрити доходи до 1000 лева, припомни Каменова.  Важно е да се знае, че юридически лица, които не са осъществявали дейност през 2010 година задължително подават декларации, като срокът е 31 март. Глобите са до 500 лева за юридическото лице и 200 лева за управителя на фирмата. Ако декларацията се подаде по електронен път има дължим данък и се ползва отстъпка от 5%, информира Стефка Каменова.