Над 10 000 души са подали Декларация № 7, срокът изтича
Над 10 000 души са подали Декларация № 7, срокът изтича / netinfo

Последният срок за подаване на декларация №7 от трайно безработни и не получаващи обезщетение за безработица от Бюрото по труда изтича на 30 юни 2010 г. Това припомни говорителят на териториалното поделение НАП-Сливен Стефка Каменова. До момента подалите еднократно декларация в Сливенска област са над 10 000 души, а от началото на годината 3000 гражданина са възстановили здравноосигурителните си права.

Прекъсват се здравноосигурителните права на самоосигуряващи се лица, ако те не са внесли повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца, предхождащ месеца, в който лицето потърси здравна помощ. Правата на лицето се възстановяват от датата на заплащане на дължимите вноски. Ако лицето е платило за оказана медицинска помощ, сумите не се възстановяват.

От тази година минималният доход, върху който се осигуряват самоосигуряващите се лица е вече 420 лева. Процентът за здравното осигуряване е 8%. Лица, които са трайно безработни и не получават обезщетение от Бюрата по труда, не се осигуряват от държавата дължат по 16,80 лева за здравни осигуровки. Вноските се внасят до 10-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. В декларацията се посочва датата, от която възниква основанието, лицата да се осигуряват като безработни, поясни Каменова.

Глобата за неподадена в срок Декларация №7 е 500 лева, повторното нарушение се наказва с глоба от 1000 до 3000 лева. Лица, които получават обезщетение от Бюрото по труда или социални помощи, жените, които са в майчинство, пенсионерите и студентите, ненавършили 26 години не подават декларация №7, уточни Стефка Каменова.