Националният омбудсман предлага закриване на интернатите
Националният омбудсман предлага закриване на интернатите / Dariknews, Архив

Омбудсманът на Република България Мая Манолова ще поиска да бъдат закрити специализираните възпитателни училища - интернати в страната, тъй като децата там не получават необходимото образование и интернатите не изпълняват целите си. Това коментира в Сливен Мая Манолова.

Според Манолова тези заведения трябва да бъдат преструктурирани и трансформирани в интернати от друг тип, да бъдат по - малки и настанените деца да бъдат със сходни прояви. Омбудсманът посети Социално-педагогическия интернат "Христо Ботев" в село Драгоданово.

„ Въпреки, че с децата работят добре подготвени педагози и специалисти, системата за настаняване на деца с различни постъпки е абсолютно погрешна", заяви още Манолова. Най- притеснителното е, че децата не получават образование, а материално-техническата база е трагична. „Не е нормално в 21 век, независимо че децата са там заради противообществени прояви и престъпления, те да живеят при подобни условия - без лични вещи, без лични шкафчета. Това се разминава с целите на наказанието", аргументира се омбудсманът Мая Манолова.

С кмета на Сливен Стефан Радев Манолова е разговаряла за нуждата от местен обществен защитник, който да защитава гражданските интереси на местно ниво. До 6 месеца се очаква в Сливен да има местен омбудсман, обяви още Манолова.

Омбудсманът в момента се срещна с граждани на Сливен във временната приемна.