Националнен събор на каракачаните
Националнен събор на каракачаните / Дарик Сливен, Архив

25-то юбилейно издание на националния събор на каракачаните в България ще се състои на 20 август, събота в местността Карандила.

Изданието на събора е посветено на Коста Котавов - Гринята, известен кавалджия и изпълнител на каракачански песни, съобщи председателят на управителния съвет на Федерацията на културно просветните дружествата на каракачаните у нас Коста Балездров.

Котавов ще бъде награден посмъртно за заслугите си за запазване на традициите и културата на каракачаните у нас.

Съборът ще бъде открит в 11.00 часа. Предвидено е Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий да отслужи водосвет, а след това е фолклорната програма с участие на ансамбли от Сливен, Поморие и Гърция. Ще бъде представен фолклор от различни краища на двете страни, каракачански хора и песни. Ще бъдат връчени наградите от фотоконкурса „Пътуване от Сливен до Пертули", предвидени са три награди, като класираният на първо място ще получи фотоапарат. Четирима ученици от Карнобат, заснели филм за историята и бита на каракачаните „Отвъд реката" също ще получат награди.

На събора ще бъде раздаван курбан на всички посетители и гости. За желаещите да посетят събора федерацията е осигурила транспорт. Вечерта съборът ще продължи с традиционното каракачанско веселие „Гленди" на Сливенски минерални бани.