Сливен
Сливен / Община Сливен

Национален летен-детско юношески театрален фестивал „Сцена под Сините камъни“ се провежда за първи път в Сливен.

Сливен
Община Сливен

В дните от 15 до 17 юни на сцената на зала "Зора" ще излязат театрални формации от Сливен и Бургас, Павликени и Хасково, Котел и Карнобат. Ще бъдат представени "Рибарски свади" от Карло Голдони, "Криворазбраната цивилизация" по Добри Войников, "Моята шантава идилия" на Стоян Митев, "Ню кабаре", "Театрална работилничка 10", "Гласове в тихото", "Депутатът", "Любов и суета" и др. Входът е свободен.

Фестивалната програма е с конкурсен характер. В различните възрастови групи ще бъдат връчени 1-во, 2-ро, 3-то място, награди за режисура, сценография, музика, актьорско изпълнение, авторски текст и др. Ще бъде връчена и награда "Гран при".

Журито е с председател Златко Гулеков - режисьор, актьор, бивш директор на Сливенския драматичен театър, инициатор и основен организатор на Летния театрален университет, а по-късно и на Балканския фестивал на младия театър и членове Пламен Бейков и Георгиос Филаделфес.

Участниците ще бъдат оценявани и от младежко жури - Маргарита Стоянова, Даниела Стоева, Ани Сандева, Десислава Димитрова, Тома Стефанов и Атанас Косев от Младежки дом-Сливен.

Основните цели на фестивала са да се даде възможност за национална и международна изява на детските и младежките театрални трупи, да предостави форум, където да се съпоставят постиженията на съставите и да съдейства за повишаването на театралната култура на децата и младежите.

Сред официалните гости на откриването бяха председателят на Общинския съвет Димитър Митев, зам. областният управител Димитринка Петкова и Соня Келеведжиева - председател на Постоянната комисия по образование, наука, култура и вероизповедания към Общинския съвет-Сливен, председател на Общински фонд "Култура"-Сливен и директор на фестивала. Те поздравиха участниците и им пожелаха много успех.

Фестивалът е организиран от Народно читалище "Зора-1860"-Сливен и ще премине под патронажа на Общински съвет-Сливен.