Наближава „Златна праскова” в Гавраилово
Наближава „Златна праскова” в Гавраилово / abv-selo.org

В сливенското село Гавраилово ще се състои 15-то издание на празника "Златна праскова" от 26 до 30 юли 2016 година. Проявата е под патронажа на министъра на земеделието и храните Десислава Танева. В него ще се включат производители на праскови от цялата страна, специалисти от научни институти, много деца и гости.

Официалното откриване е на 28 юли с кръгла маса на тема: „Овощарството в България - проблеми и перспективи за развитие" с участието на министър Танева и водещи специалисти от Института по овощарство в Пловдив. По-рано ще бъде открита изложба на праскови и дегустация на площада пред читалището в селото и приветствия от домакини и гости на празника.

Предвидена е изложба на участниците в конкурс за любители-фотографи на тема „Най-вкусната българска праскова", изложба на рисунки на тема „Праскова", изложба на тема „Прасковата - минало, настояще, бъдеще", както и демонстрация как се прави сладко от праскови в Гавраилово.

Проявите започват на 26 юли с двудневна изложба на Димитър Рачев в галерия „Май" в Сливен. В празничната програма са включени конкурси, състезания и изложби на самодейци от селото, които ще се провеждат на площада пред читалището. На 30 юли, отново на площада, ще се състои среща на Калайджиевия род.