Набират средства за освежаване на стенописите в „Св. Димитър
Набират средства за освежаване на стенописите в „Св. Димитър / сн. Дарик - Сливен

Съвсем скоро започва кампания за набиране на средства за цялостно изписване или по-скоро освежаване на стенописите на катедралния храм „Св. Димитър" в Сливен.

Въпреки трудните времена отново ще разчитаме на дарители, обяви предстоятелят на храма отец Красимир Генов. Ще бъдат поставени дарителски кутии, ще бъдат уведомени ктитори и ревностни християни. Ще се събират и оферти от специализирани фирми и дружества, за да се избере най-добрата. Отец Красимир с радост припомни, че благодарение на усилията на благочестивите дарители и Сливенска митрополия бе изцяло възстановен и консервиран уникалния иконостас на „Св. Димитър" и така той ще остане поне още 60 години да радва очите на богомолците и хората с научен интерес. До преди година имаше опасност резбованият иконостас да се разпадне, заради дървояди, а иконите по него почти не се различаваха.

Според изчисленията на отеца цялостният ремонт на катедралния храм на Сливен струва 65 хиляди лева. Иконостасът е изработен от резбари Тревненската школа преди 180 години зографисан от прочутият Иоаникий папа Витанов. Храмът е завършен през 1835 година.