Набират кандидати за стипендията „Хаджи Мина Пашов”
Набират кандидати за стипендията „Хаджи Мина Пашов” / netinfo

Започна тазгодишната сесия за приемане на документи на кандидати за стипендията на името на Хаджи Мина Пашов, регламентирана в общинска наредба.

Право на стипендия има всяко дете или младеж до 25 години, стига да има доказани поне две значими изяви и най-малко трето място на регионално, национално, европейско и световно ниво за последните две години, каза в интервю за Дарик Донка Славова, секретар на комисията по стипендиите в община Сливен.

Областите за кандидатстване са наука и техника, изкуство и култура и спорт. Паричния еквивалент на най-голямата стипендия е 10 минимални работни заплати, а на годишните стипендии до 6 минимални работни заплати.

От 1 февруари стартира и сесията за определяне на годишни награди за определяне на тригодишни стипендии - по една за трите области. Всеки кандидат има право на одобрена една стипендия или финансов стимул за календарна година. Годишна стипендия „Хаджи Мина Пашов" се присъжда приоритетно над 16-годишна възраст, класирано до шесто място на форум от европейско или световно ниво за последните две години към датата на кандидатстване. До 15 март комисията ще вземе решение за присъждане.

Финансирането на стипендиите е от общинския бюджет, определя се с решение на Общинския съвет и през тази година общата сума на предвидените за разпределяне средства е 42 хиляди и 720 лева. Възможно е те да не бъдат разходвани изцяло, ако малко кандидати покрият критериите. 28 хиляди и 310 лева са отпуснати от общинския бюджет за стипендии за 2008 година, поясни Славова.