На полигон „Ново село” продължава съвместното многонационално обучение „Черноморски ротационни сили 12“
На полигон „Ново село” продължава съвместното многонационално обучение „Черноморски ротационни сили 12“ / Стоян Даракчиев

 

Българо-американска група е посетила съвместните съоръжения на полигон „Ново село“. От американска страна в посещението са участвали заместник-секретарят на Държавния департрамент на САЩ по европейските и евро-азиатските въпроси Мари Йованович и генерал-майор Марк Шислър - директор на отдел „Планиране и гражданско-военни отношения“ в Командването на силите на САЩ в Европа, както и експертен персонал. От българска страна на полигона са били заместник-началникът на отбраната вице-адмирал Пламен Манушев и началникът на отдел „Съвместни съоръжения“ в Щаба на отбраната – МО полковник Явор Матеев.

Групата се е запознала с хода на проектите по изграждането на съвместните съоръжения и е посетила занятия по тактическа и военно­медицинска подготовка, провеждани на полигон „Ново село“ от български, сръбски и американски военнослужещи от състава на сухопътния боен елемент на съвместното многонационално обучение „Черноморски ротационни сили 12“.

Съвместното обучение дава възможност на военнослужещите от участващите страни да повишат своята готовност и оперативна съвместимост и заедно да се подготвят за предизвикателствата на утрешния ден.