На гости на село Палаузово
На гости на село Палаузово / община Стралджа

Празнично настроение владее домакини и гости на село Палаузово. Фолклорната група към местното читалище предварително показа палаузовски обичаи по зажънване и седянка, по подготовката на Великден и Гергьовден.

Бабите месиха козунаци, боядисваха яйца, благославяха за здраве и берекет, песни пяха, носии извадиха на показ. Като продължение днес на импровизираната сцена, сред буйна зеленина и ухание на пролетни цветя, звучат стари народни песни както от Палаузово така и от съседните села Джинот и Воденичане .

Желаещите да научат повече за селото могат да разгледат богатата етнографска сбирка в читалището, където оживява стария народен бит, сръчността на българката, богатството на фолклорните носии. За любителите на кулинарията палаузовки са спретнали и изложба с погачи, козунаци, баници и други местни вкусотии.

«Това е начинът за запазване на нашите традиции и надежда, че младите хора ще приемат щафетата!», каза кмета на община Стралджа Атанас Киров и добави, че община Стралджа, заедно с кметството в селото, ще подкрепят възстановяването на народния събор в Палаузово по Петковден с осигуряване на фолклорен празник за домакини и гости.