На форум дискутираха проблема „трафик на хора“
На форум дискутираха проблема „трафик на хора“ / Община Сливен

Информационен форум за социални работници от отдел „Закрила на детето” на Дирекция „Социално подпомагане” - Сливен се състоя днес. Проявата се организира от  Местната комисия за борба с трафика на хора.

Целта е повишаване на информираността и придобиване на по-задълбочени познания по проблема „трафик на хора”, които да прилагат в процеса на своята работа.

Форумът се организира като част от кампанията за превенцията на трафика на хора под мотото      „Не е за продан“ (“Not for sale”), по повод 18 октомври – Европейския ден за борба с трафика на хора.

Прокурор Нина Янева от Районна прокуратура – Сливен, експерт Валери Пенев от Териториална дирекция „Национална сигурност” – Сливен и Владимир Друмев  секретар на МКБТХ – Сливен, запознаха участниците във форума с механизмите за въвличане в трафика на хора, рисковите групи, както и с профила на жертвата и трафиканта. Всички социални работници получиха Наръчник за идентифициране на жертви на трафик на хора и Наръчник за превенция на трафика на хора, предоставени от Националната комисия за борба с трафика на хора.

Трафикът на хора е сериозно престъпление срещу личността, човешките права, достойнството и самочувствието, нарушение на общочовешките етични норми и морални ценности. Той е и сред най-доходоносните престъпления, наред с трафика на наркотици и оръжие. Престъплението трафик на хора е набирането, транспортирането, укриването на хора чрез заплахи, използване на сила или друга форма на принуда, с цел експлоатацията им.

Включва насилствена проституция, принудителен труд, държане в принудително подчинение, експлоатация с цел просия и джебчийство, отнемане на телесни органи и трафик на бременни жени с цел продажба на новородените им.