На 16-то място сме по заплати
На 16-то място сме по заплати / dariknews.bg

През първото тримесечие на годината средната брутна месечна заплата за област Сливен е намаляла в сравнение с края на 2013 година и е 617 лева. За обществения сектор средната месечна заплата е 699 лв., а за частния - 581 лева, показват данните на Националния статистически институт.

Област Сливен е на 16-то място по средна работна заплата в страната.  Най-висока средна брутна месечна заплата получават наетите в секторите „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения”, „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” и „Държавно управление”.

Наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Сливен към края на март 2014 г. се увеличават с 1.1% спрямо края на декември 2013 г., като достигат 37 000, показва още статистиката. Спрямо края на четвъртото тримесечие на 2013 г. наетите лица в обществения сектор намаляват с 2.8% (достигат до 10.9 хил.), докато в частния сектор се увеличават с 2.9% (нарастват до 26.1 хил.).

В края на март наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Сливен са с 0.2% по-малко в сравнение със същия период на предходната година, като в обществения сектор наетите по трудово и служебно правоотношение намаляват с 5.2%, а в частния сектор се наблюдава увеличение с 2.1%.