МЗ отпуска 148 млн. лева за лъчетерапевтични отделения
МЗ отпуска 148 млн. лева за лъчетерапевтични отделения / Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Министерството на здравеопазването отпуска 148 млн. лева за изграждане и разширяване на лъчетерапевтични отделения, както и обновяване, реконструкция и оборудване на държавни и регионални лечебни заведения. Парите са осигурени от ОП Регионално развитие" и от държавния бюджет. Ще бъдат подпомогнати три болници в София, които са с национално значение, 10 лечебни заведения за ранна диагностика на онкологичните заболявания с регионално значение, както и осем домове за медико-социални грижи за деца от 0 до 3 години.

СБАЛ по онкология в София получава 29 млн. лева от проекта. Другата софийска болница с национално значение е Александровска. Университетската болница „Св. Марина" във Варна получава близо 3,5 млн. лева, с които ще бъдат купени и четири линейни ускорителя за лъчетерапия. 10 млн. лева пък получават домовете за медико-социални грижи, заяви министър Атанасова: „Осем многорпорфилни болници в Русе, Монтана, Велико Търново, Сливен, Благоевград, Бургас, Смолян и Кърджали, две университетски болници в Пловдив и Плевен получават средства по тази програма. Общата цел на схемата е да се модернизира и обнови инфраструктурата на лечебните заведения с над 51% държавна собственост в Република България".

По думите на здравния министър ведомството е успяло да договори най-изгодните условия за целите на програмата, заради което са спестени 26 млн. лева. „Ще бъдат инвестирани отново в допълнителна медицинска апаратура, тъй като нашата стратегическа рамка позволява да бъдат включени и резервни лечебни заведения, които да се възползват от европейското финансиране", заяви Атанасова.

Освен договорите с лечебните заведения, Министерството на здравеопазването подписа и пакт за прозрачност с Асоциация „Прозрачност без граници", който да осигури публичност на провежданите процедури по проекта.